Γιάννης Δράκος

Γιάννης Δράκος

δράκος

ΔΡΑΚΟΣ Γιάννης του Αλεξάνδρου

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

 

Πολιτικός αναλυτής, σύμβουλος σε θέματα οργάνωσης, πολιτικής και επιχειρηματικής επικοινωνίας.

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και ως την ηλικία των 11 ετών έζησε σε χώρες της Αφρικής. Στην Αντίς Αμπέμπα εγγράφεται στο ελληνικό δημοτικό σχολείο. Εγκαθίσταται οικογενειακά στην Ελλάδα και τελειώνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα. Οι βραβεύσεις του από την Εθνική Τράπεζα για εκθέσεις ιδεών τού ανοίγουν τον δρόμο της δημοσιογραφίας από μαθητή. Εργάζεται σε μεγάλες εφημερίδες ως συνδικαλιστικός και πολιτιστικός συντάκτης και ρεπόρτερ (Ελευθερία, Έθνος, Αθηναϊκή κ.ά.).

 • Σπουδάζει στην Αθήνα πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες, ιστορία, φιλοσοφία. Επίσης, σκηνοθεσία και ιστορία της τέχνης στην ΑΣΚΘ. Από μαθητής και κυρίως ως εργαζόμενος φοιτητής αναπτύσσει έντονη πολιτική, κινηματική, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση.
 • Σε ηλικία 23 ετών διορίζεται από το Υπουργείο Εργασίας διευθυντής του περιοδικού Εργατική Εστία, έκδοση του ομώνυμου κρατικού οργανισμού. Το 1965 αποχωρεί από την εφημερίδα Ελευθερία, όπως και οι σημαντικότεροι συντάκτες της. Με πρόταση κορυφαίων παραγόντων της πολιτικής και εκδοτών αναλαμβάνει «κατά νόμο υπεύθυνος» της ημερήσιας εφημερίδας Ανένδοτος και παράλληλα διευθυντής οργάνωσης και δημοσίων σχέσεων της εφημερίδας Εβδομάδα. Διακόπτει τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία με την κήρυξη της δικτατορίας και στρέφεται στην οργάνωση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής και επιχειρηματικής επικοινωνίας.
 • Το 1969 ιδρύει την «Εταιρεία Ανάπτυξης Κύκλου Εργασιών», η οποία συμβάλλεται με τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις που υιοθετούν την πολιτική ανάπτυξης ανθρωπίνων σχέσεων με το προσωπικό τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 • Το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ιδρύει εξειδικευμένο οργανισμό παροχής υπηρεσιών, πολιτικών αναλύσεων και ερευνών, υπηρεσιών οργάνωσης και επικοινωνίας με την επωνυμία «Ενημέρωση». Ο οργανισμός επί 27 έτη παρέχει τις υπηρεσίες του σε κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες όλων των τάσεων, σε κορυφαίες επιχειρηματικές επενδυτικές οντότητες, ελληνικές και ξένες, σε αυτοδιοικητικές προσωπικότητες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Την ίδια περίοδο εκδίδει και διευθύνει τις τοπικές δημοτικές εφημερίδες Μάχη και Συμβολή και εκλέγεται πρόεδρος της «Ένωσης Συντακτών Εκδοτών Τοπικών Δημοτικών Εφημερίδων Αττικής». Οργανώνει κοινωνικά, πολιτιστικά και φίλαθλα κινήματα και εκλέγεται πρόεδρος της «Λέσχης Βιβλίου Πολιτισμού», Γενικός Γραμματέας της «Πανελλήνιας Ένωσης Φιλάθλων» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολιτιστικού οργανισμού «Πνύκα». Εκδίδει και διευθύνει το πρώτο εναλλακτικό περιοδικό για νέους, το Εκτός.
 • Το 1982, με εντολή του τότε πρωθυπουργού –και ενώ ήταν και παραμένει κομματικά ανένταχτος– του ανατίθεται η μελέτη ιδεολογικής υποστήριξης του Αγροτικού Συνεταιριστικού Κινήματος και τοποθετείται Διευθυντής Επικοινωνίας της τριτοβάθμιας οικονομικής αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης «ΚΥΔΕΠ». Τη θέση αυτή διατηρεί επί 10ετία με όλες τις διοικήσεις, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, μέχρι τη διάλυση της Κοινοπραξίας. Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει την διεύθυνση της εφημερίδας της «ΚΥΔΕΠ» Συνεταιριστική.
 • Θεωρητικός της κοινωνικής συνιδιοκτησίας των κρατικών και δημοτικών μέσων ενημέρωσης, του πλουραλισμού και της ελευθερίας της έκφρασης, επεξεργάζεται και εισηγείται το πρότυπο της «ελεύθερης και κοινωνικά αυτοδιαχειριζόμενης δημοτικής ραδιοφωνίας». Την εισήγηση υιοθετεί και εξαγγέλλει ο κορυφαίος αυτοδιοικητικός παράγοντας και θεωρητικός της Ελλάδας Θεόδωρος Κατριβάνος. Την εντάσσει δε στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Την υιοθετεί εν μέρει και ο υποψήφιος και στη συνέχεια Δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος του αναθέτει, ως μέλος της Επιτροπής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης του Δήμου Αθηναίων, να εισηγηθεί τη φυσιογνωμία τού υπό ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84».
 • Πλήρης, η πρότασή του περί «κοινωνικής συνιδιοκτησίας» και παραγωγής των προγραμμάτων του ραδιοφωνικού σταθμού από πολίτες, οργανώσεις και τα μέλη των εκπαιδευτικών κοινοτήτων, υιοθετείται από δέκα δήμους της Δυτικής Αθήνας, οι οποίοι ομοφώνως του αναθέτουν την οργάνωση, λειτουργία και διεύθυνση του νέου διαδημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Δίαυλος 10», ο οποίος για μια διετία υπήρξε παγκοσμίως πρότυπο αδέσμευτης, ελεύθερης, ποιοτικής, κοινωνικά συνδιαχειριζόμενης ραδιοφωνίας και ανέδειξε πλήθος δημιουργών, παραγωγών εκπομπών και δημοσιογράφων, πολλοί εκ των οποίων κατέχουν σήμερα κορυφαίες θέσεις στα ΜΜΕ στα οποία εργάζονται.
 • Τη δεκαετία του 1990 πραγματοποιεί εκατοντάδες ομιλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διδάσκει ως προσκεκλημένος εμπειρογνώμων σε πολιτιστικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκδίδει και διευθύνει στα ελληνικά το περιοδικό πολιτικών και οικονομικών προβλέψεων Political and Financial Forecast, πολύτιμο σύμβουλο πολιτικών και οικονομικών οργανισμών και προσωπικοτήτων.
 • Το 1992 ιδρύει με την υποστήριξη σημαντικών οικονομικών και πολιτιστικών παραγόντων την «ΕΤΕΠ Α.Ε.», στην οποία τοποθετείται Διευθύνων Σύμβουλος. Η εταιρεία επικοινωνίας συγκροτεί το πρώτο πανελλαδικό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν 110 ραδιοφωνικοί σταθμοί σε ολόκληρη την επικράτεια. Η «ΕΤΕΠ Α.Ε.» παράγει πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές εκπομπές, τις οποίες την ίδια ώρα εκπέμπουν οι συμβεβλημένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, και οι διαφημιστικές εταιρείες αποκτούν την δυνατότητα να γνωρίζουν πότε και πού μεταδίδονται τα ενσωματωμένα διαφημιστικά μηνύματα των πελατών τους. Στην περιφέρεια η εταιρεία διακόπτει τη λειτουργία της όταν νομοθετείται η απαγόρευση των «δικτύων».
 • Από το 2000, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Επιρροή Α.Ε.», συντονίζει το έργο παροχής υπηρεσιών, οργάνωσης και επικοινωνίας σε νομικά και φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπροσωπεί μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς ομίλους. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα «αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης» πόλεων με συγκριτικές δυνατότητες. Εκδίδει το πολύτομο έργο Αυτοδιοίκηση 21ος αιώνας, συμμετέχει σε δύο ευρωπαϊκούς ομίλους οικονομικού σκοπού, συντάσσει πολιτικές-κοινωνικές αναλύσεις και πραγματοποιεί διαλέξεις. Το έργο αυτό επιτέλεσε με την υποστήριξη και συμμετοχή εξαιρετικής ικανότητας συνεργατών, στους οποίους οφείλεται η επιτυχία της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.
 • Με την έναρξη της κρίσης εκπονεί μελέτες ερμηνείας και αντιμετώπισής της, εκτιμά δε ότι ενδεχόμενη θετική εξέλιξη εξαρτάται αποκλειστικά πλέον από την παραγωγική ενεργοποίηση των «κοινωνικών κυττάρων» και στη βάση συγκεκριμένου αναπτυξιακού πρότυπου, της «αυτοδύναμης τοπικής θεματικής οικονομικής ανάπτυξης», η οποία εστιάζει στην ανάδειξη, αξιοποίηση και δυναμική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών που συναξιοποιούν τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα κάθε περιοχής, με την υποστήριξη του άυλου πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της, στοιχεία έκδηλης υπεροχής της Ελλάδας. Πρώτος εξειδικευμένος φορέας μελέτης και εφαρμογής σχετικών προγραμμάτων το «Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς».

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694 7958899

e-mail: drakos.ioannis@yahoo.gr